GAFA filosofia: els sofistes (9-3-13)

La Universitat Lliure i transitant tenen el plaer de convidar-vos a la propera sessió de treball del GAFA (Grup dAutoFormació Autònom) de filosofia.

Els dos col.lectius ens sentim afins, entre altres coses, perque creim en l’autoformació com a eina de transformació política.

Si bé es va començar tractan pensadors contemporanis, durant les darreres setmanes el grup ha estat treballant els presocràtics. La present convocatòria s’emmarca dins el Cicle de filòsofs presocràtics i està dedicada específicament als Sofistes. El terme sofista, del grec sophía (σοφία), “saviesa” i sophós (σοφός), “savi”, és el nom que es donava a la Grècia clàssica a la persona que d’ensenyar la saviesa en feia la seva professió.

El GAFA de filosofia està obert a la participació de qualsevol persona interessada. No cal cap formació prèvia. Es demana únicament puntualitat, concisió i respecte a les indicacions de la moderadora que ordenarà la sessió.

El GAFA es farà a les 18h a transitant.

Nota. El GAFA es trobarà a transitant cada primer dissabte de mes. Això serà a partir d’abril, ja que al març s’ha posposat una setmana (del 2 al 9) per evitar la coincidència amb una altra activitat.

A DEBATRE

Protàgores:
L’home és la mesura de totes les coses, de les que són en tant que són, de les que no són en tant que no són.
Respecte als déus, no tinc mitjans de saber si existeixen o no, ni quina és la seva forma. M’ho impedeixen moltes coses: la foscor de la qüestió i la brevetat de la vida humana.

Gòrgies:
Res existeix.
Si alguna cosa existís, no podria ser conegut per l’home.
Si alguna cosa existent pogués ser conegut, seria impossible expressar amb el llenguatge a un altre home.

Critias:
Hi va haver una època en què la vida dels homes era desordenada, sotmesa a impulsos brutals, en ella no havia recompensa per la virtut ni càstig per al malvat. Llavors els homes van inventar les lleis perquè prevalgués la justícia. Però amb això no s’impedia que els crims es cometessin en secret. Per això algú, molt savi i intel · ligent, va descobrir la por als déus per contenir la perversitat, acovardint als malvats.

PAUTES & PRINCIPIS BÀSICS ULLERES DE FILOSOFIA

El GAFA és un grup autònom que es reunirà un cop al mes per coordinar i organitzar les sessions. Tots estan convidats a assistir per proposar temes.

1) el gafa es reunirà un cop al mes en assemblea subteránea al local de la Ecoxarxa per organitzar les sessions a celebrar. Seguidament es distribuiran els textos a llegir abans de cada sessió per tal de reflexionar adequadament sobre ells-encara que tenint en compte que en les sessions no hi haurà lloc per ostentacions ni grans desplegaments d’oratòria, com tot seguit s’exposarà;

2) les sessions tindran una durada limitada (2 hores), així que es començarà i finalitzarà puntualment, començaran amb una explicació del que és el ullera i de les pautes;

3) farem una lectura i comentari conjunts, utilitzant diverses còpies impreses del text;

4) cada sessió tindrà un moderador, que s’encarregarà que ningú s’allargui massa (màxim: al voltant dels tres minuts seguits), que no es vagi per la tangent ni argumenti recorrent a cites o fonts externes al text;

5) els que intervinguin només es remetran al text i al dit sobre el mateix, sense parlar ni tan sols de l’autor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: