“Les arrels del col•lectivisme. Història del cooperativisme obrer de consum (1870-1939)” (25-01-13)

cartell 1AN JPG3

Xerrada a càrrec de Marc Dalmau a la sala SACMA, dia 25 a les 20:00 hores.

Un any ja ha passat des de la presentació en societat del col•lectiu Arrels a la sala SACMA. Un període de temps on en la mesura de les nostres possibilitats hem anat organitzant diferents actes al nostre municipi per qüestionar el Sistema i alhora plantejar les alternatives possibles, sempre des d’una òptica llibertària.
Així, per tal de celebrar aquest simbòlic pas del temps, no ho podíem fer d’una altra manera que organitzant una altra conferència. I aquest pic, ens complau poder convidar-vos a la xerrada “Les arrels del col•lectivisme. Història del cooperativisme obrer de consum (1870-1939)”, a càrrec de Marc Dalmau, activista social de Barcelona.
Marc Dalmau, llibreter de La Ciutat Invisible, home de fer feines de la cooperativa, pertany als moviments sociopolítics de base i autònoms del barri de Sants des de fa anys. Ha estudiat sociologia, antropologia, i en general ha picotejat totes aquelles matèries, enfocades a desenvolupar una perspectiva social crítica. Els seus àmbits temàtics de treball són: els moviments socials i polítics, els estudis urbans i les transformacions metropolitanes. En aquest camp, és co-autor de “Les Cooperatives Obreres de Sants (1870-1939)” un estudi de la història del cooperativisme català a través del cas de Sants. Actualment està treballant en la seva tesi doctoral sobre el procés d’expropiació i enderroc de la Colònia Castells de Barcelona. Últimament, es mou al voltant de Can Batlló, entestat en
practicar un urbanisme cooperatiu per tal de projectar i construir un model de barri públic i autogestionari. Poc amant dels personalismes, s’inclina per la defensa de l’anonimat fins allà on sigui possible, prioritzant l’acció i el treball en col•lectiu més enllà del protagonisme individual.
L’actual ofensiva capitalista està plantejant un atac descarat a la classe treballadora i als serveis públics. La crisi no l’estan pagant els qui la varen provocar, el capitalisme financer i especulatiu, sinó la població a través de la massiva pèrdua dels llocs de treball i dels retalls en la despesa social. A tot això, s’hi ha de sumar el descrèdit merescut de la classe política degut als constants escàndols de corrupció i a la seva inoperància per tal de plantejar alternatives creïbles a l’actual situació.

Amb aquesta xerrada pretenem realitzar un exercici de memòria històrica per conèixer com el moviment obrer s’autoorganitzava, per tal de construir un nou món més just al que l’obligaven a viure els capitalistes. A la vegada, ens pot servir de referent als moviments socials. Per això, Marc Dalmau també ens explicarà la situació actual del moviment cooperatiu i alternatiu.

L’acte tendrà lloc el pròxim divendres dia 25, a la sala SACMA de Manacor, a les 20:00 hores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: